CHL och det nya spelformatet

Inför CHL brukar det varje år tas beslut om olika förändringar i spelformatet. Nu har generalförsamlingen för Champions Hockey League tagit flera beslut för denna turnerings framtid. Flera av dessa beslut kan verkligen ses som banbrytande. Ett av de mest betydande besluten är att antalet lag som kan delta per säsong minskas till 32 stycken. Man kan som lag också bara kvalificera sig på olika idrottsliga meriter vilket är en stor skillnad mot tidigare. Det krävdes att aktieägarna skulle acceptera formatet, men det gjorde de utan några större problem.

Hörnstenar

I de nya reglerna finns flera hörnstenar som ligger till grund för spelformatet. För det första får bara 32 lag delta, och 2 av dessa ska vara från grundande ligor, det vill säga finska, svenska, schweiziska, tjeckiska, tyska eller österrikiska lag. De övriga åtta lagen kan komma från utmanande ligor. I serien får varje land högst delta med fem lag, och alla dessa måste kvalificera sig på sina idrottsliga meriter.

Förut kunde en klubb som varit med länge eller sedan CHL grundades beviljas deltagande per automatik men så är inte fallet längre. De CHL-mästare som regerar kommer automatiskt att kvalificera sig för nästa säsong men det ger inte per automatik platser extra för den inhemska ligan som mästarna tillhör.

Krav för att få kvalificera sig

När lagen vill kvalificera sig till CHL krävs det alltså en hel del. Någon av dessa saker måste laget uppfylla för att få vara med.

Laget kan vara regerande CHL-mästare, eller vara mästare i inhemskt slutspel. Det kan också vara så att laget vunnit den inhemska ligan, eller kommit tvåa i den. Även finalister i inhemska slutspel kan kvalificera sig till CHL. Lag som är högt rankade semifinalister kan också kvalificera sig om de fått en placering i den inhemska ligan. De kvalificerar sig efter denna ordning.