Fotbollen i Sverige

I Sverige är fotbollen verkligen den största sporten när man ser till det antal som utövar den. När man ser till tittare och publik är det också den arenaidrott som är störst i Sverige.

Fotbollen kom till landet under 1870-talet. Just då fanns inget direkt organiserat spel. Under 1890-talet började man då med ett mer organiserat spel men fortfarande var det bara män som fick spela fotboll under denna tid. Den första serien i fotboll skapades under detta årtionde och serien kallades då Svenska mästerskapet i fotboll. Denna serie kom sedan att hållas årligen mellan 1896 och 1925. Denna serie spelades också årligen mellan 1925-1929 men just då fick varken lag från ön Gotland eller från Norrland vara med. Norrländska lag valde därför att spela i de Norrländska mästerskapen mellan åren 1925-1953. Det var inte förrän under år 1924 som man började spela fotboll i den form vi i dag kallar Allsvenskan.

Det var inte förrän på 1900-talet damer i sporadisk form började spela fotboll. De allra första damlagen kom till omkring år 1917 och något år senare spelades den första offentliga matchen. I början var det inte lätt för damerna att spela. Motståndet i samhället var stort och det gjorde att utvecklingen inom damfotboll gick mycket långsamt. Under 1950-1960 talet försökte man spela serier i Umeå samt bland Stockholms olika universitet. Det var dock inte förrän år 1968 som damfotbollen exploderade i popularitet. År 1972 hölls sedan det första nationella dammästerskapet, då inofficiellt. Året efter hölls dock det officiellt första mästerskapet i Sverige, just för damer. Dagens damallsvenskan kom dock först att skapas omkring år 1988.

I Sverige är det Svenska Fotbollsförbundet som ordnar all organiserad fotboll i landet och förbundet bildades år 1904. När Sverige anordnade de olympiska sommarspelen år 1912 växte intresset för de flesta sporterna en hel del. Efter detta arrangerades till exempel flera VM-spel.