Utrustning för fotbollsträning

Den som är nyfiken på att börja träna fotboll behöver egentligen inte ha speciellt mycket utrustning. Det som krävs är i regel ett par gymnastikskor eller fotbollsskor i rätt storlek, samt ett par bra benskydd. Man bör också ha långa fotbollsstrumpor i rätt storlek. Dessa används för att benskyddet ska hålla sig på plats omkring smalbenet. De resterande kläderna som behövs är en tröja och ett par shorts. Om man spelar i matcher står ofta den klubb man spelar i för en matchdräkt. I denna ingår strumpor, shorts samt en matchtröja. Kläderna har enhetliga färger och nummer för att man lätt ska kunna se vilka spelare som hör till vilket lag.

Om man är förälder och ska leta efter fotbollsutrustning till sina barn kan det ofta vara skorna som kostar allra mest pengar. Många gånger kan man dock kolla på olika second hand butiker eller begagnat-marknader. Där finns ofta skor som fungerar flera säsonger men inte kostar för mycket pengar. Det finns i dag olika fotbollsskor som kan användas oavsett vilket sorts underlag man ska spela på. Om det gäller konstgräs eller naturgräs och man ska spela på dessa underlag finns det speciella skor som tagits fram just för dessa olika underlag.

När det gäller skorna måste man se till att de har rätt storlek. Detta för att man ska kunna utöva sporten på rätt sätt. Om skorna är för stora kan man inte springa på bästa sätt. Man kan inte heller kontrollera bollen. Om skorna är för små kommer det istället att göra ont i fötterna när man spelar. Det är dock viktigt att man som fotbollsspelare strävar efter att använda så små skor som går. Detta på grund av att skorna måste sitta bra på fötterna. De får inte glappa och dessutom ger ett par tajtare skor bättre spelkänsla.