Vanliga skador inom idrotten

Som idrottare kan man råka ut för en hel del olika skador. Ofta uppkommer dessa på grund av att man överansträngt sig, och detta leder till att vissa delar av kroppen slits. Vissa skador är vanligare än andra och vi kommer beröra några av dem här.

Muskelbristningar

Även om man tar till försiktighetsåtgärder kan man inte komma undan muskelbristningar. Skadorna finns inom alla idrotter och de alla påverkar den aktive mycket. Bristningen sker när muskeln blir utsatt för påfrestningar som gör att några fibrer slits av.

Smärta i nacken

Inom många idrotter är det mycket vanligt att man får ont i nacken. Simning, cykling, tennis och boxning är bara några av dessa. Det kan finnas flera orsaker till att man får ont i nacken men allt som oftast är det monotona rörelsemönster som ligger bakom smärtan. Rörelserna låser nacklederna och gör musklerna spända.

Frusen skuldra

Frusen skuldra orsakas ofta av att musklerna i axelleden stretchas och försvagas genom monotona rörelser. Sporter där detta är vanligt är till exempel golf, simning, cricket samt tennis.

Olika besvär i ländryggen

Inom idrott som kampsport, tyngdlyftning, golf med mera är dessa typer av besvär vanliga. Det är ofta vid ensidig eller långvarig träning smärtan långt nere i ryggen dyker upp. Lederna i ryggen låser sig och så även musklerna. Ofta sitter smärtan lokalt och det gör framför allt ont när man rör ryggen.

Knäbesvär av olika slag

Knäbesvär är vanliga inom flera olika idrotter. Om man nyligen börjat träna löpning och springer hårt eller långt i början av träningen är det vanligt att man drabbas av så kallat löparknä. Många knäskador består av att den som tränar inte är stark nog i bål- eller sätesmuskulaturen som stabiliserar kroppen. Om man får knäproblem kan smärtan sitta på flera olika ställen, lite olika beroende på vad man drabbats av.