Nytt travlopp blev snabbt klassiker

Det moderna, nya, travloppet blev faktiskt en klassiker redan första gången det kördes. Loppet Åbys stora pris förväntades ge publiken en spännande duell och precis så blev det. För att kunna avgöra loppet blev man till och med tvungen att förstora upp målfotot. Efter detta stod det dock klart att Propulsion, med bara någon ynka centimeter tillgodo hade slagit hästen Readly Express. Detta till och med på ett världsrekord! Den segrande kusken Örjan Kihlström sade att det kanske var världens två bästa hästar som möttes i denna tävling.

Det var under lördagen den 11/8 2018 den nya versionen av Åbys Stora Pris hade premiär. Loppet utmålades redan tidigt som en duell mellan två av världens bästa travhästar, nämligen Propulsion och Readly Express. Hästarna kom i januari etta samt trea i Prix d’ Amerique och mellan sig hade de Bold Eagle. Sedan loppet i Paris var detta hästarnas första möte och precis som travvärlden hoppades på blev detta en spännande duell. Loppet på 3140 meter avgjordes inte förrän i slutstriden.

Kusken var först osäker på om denne verkligen vunnit men denne kom sedan på att denne hade en längre sulky än motståndaren Kontio. Loppet startades med bil och tiden blev 1.13,2. Denna tid var faktiskt en tiondel snabbare än hästen Mellby Vikings tidigare världsrekord från 2015.

När starten gick kunde Kihlström snabbt ta sig fram med sin häst Propulsion och han kunde sedan ta täten under den bortre långsidan förbi Muscle Hustle. Strax efteråt släppte Kihlström sin ledning till konkurrenten Readly Express och Jorma Kontio. Redan nu var tempot högt och banan var på grund av regn mycket svår att springa på. Ledande hästar sprang dock på tempot 1.09,5 under de första 500 meterna samt 1.12,9 på de första 1 000. Jorma Kontio började sedan skruva upp tempot på den sista långsidan, men denne kunde inte skaka av sig Propulsion, som sedan gick upp i ledning.