Torkans påverkan på hästsporten

Under de senaste månaderna har det rått en stor brist på regn och det gör att foderproduktion av hösilage och hö inte kan nå upp till de normala nivåerna. Det gör att alla djur- samt markägare måste samarbeta för att djuren ska kunna äta.

Om man har en eller flera tävlingshästar måste dessa äta för att kunna tävla och många hästägare vet inte hur de kan ersätta hästens hö. Om man vill ha tips finns det flera att finna hos LRF om hur man kan ersätta fodret som inte finns på grund av den torka som råder. Bland annat råder de hästägare till att kontakta kommuner som kan avvara gräsmattor med mera som annars skulle klippas.

En tävlingshäst måste ha grovfoder, alltså hö eller hösilage. En häst måste ha minst 1,2 kilo hösilage per 100 kilo häst per dag, eller minst 1,4-2 kilo hö per 100 kilo häst per dag. Detta är inte en optimal beräkning, men det är det absolut minsta man kan ge hästen för att den ska må bra. En tävlingshäst behöver dock mer foder. Komplettering med halm, mineraler med mera är ett krav.

När man tävlar med hästar behöver de mycket energi och om man inte får tag i grovfoder kan det vara en god idé att komplettera med vetekli eller betfor även om hästen inte får det normalt. Om man inte kan ge tävlingshästen det foder den behöver kan man inte tävla den och detta kommer också att drabba de spelare som gillar betting.

Om man gillar trav och galopp och satsar pengar på detta kan det vara bra att veta att vissa hästar kan prestera en del sämre på grund av att de inte kan få det foder de är vana vid. När man bettar kan det alltså vara bra att undersöka lite mer om det foder hästen får.